Voor welke moeders is KIEN?

Je kindje verzorgen en opvoeden is niet altijd gemakkelijk, zeker niet als er problemen en zorgen spelen in je leven. Zo kan het zijn dat je verstandelijk beperkt bent of last hebt van psychische problemen. Of je hebt schulden, problemen met je familie of je hebt erge dingen meegemaakt in je leven waardoor het al lastig is om voor jezelf te zorgen. Als er dan een kindje wordt geboren, kan het heel ingewikkeld zijn om daar goed voor te zorgen en je verantwoordelijkheid te nemen. Dan is het fijn als je mensen om je heen hebt die je kunnen helpen. Bij KIEN gaan we op zoek naar die mensen, die jou kunnen ondersteunen, ook na je verblijf bij KIEN.

Bij KIEN kunnen moeders komen die al een kindje (0-3 jaar) hebben, maar ook vrouwen die zwanger zijn. Als je nog een relatie hebt met de vader van je kindje en jullie willen samen verder, dan is het bespreekbaar of de vader ook bij KIEN mag komen.

Wat kan KIEN voor je doen?

Als je bij KIEN wordt aangemeld, betekent dat dat het onduidelijk is of je zelf voor je kindje kan gaan zorgen in de toekomst. Met een moeilijk woord heet dit dat het perspectief niet duidelijk is. Dat gaan we bij KIEN duidelijk proberen te krijgen. We maken een plan met doelen waar je aan gaat werken. Als alle doelen bereikt zijn ben je klaar voor zelfstandig moederschap. Als het niet lukt om de doelen te halen omdat het te moeilijk is, dan kan het zo zijn dat het niet lukt om zelf voor je kindje te gaan zorgen. Ons advies kan dan zijn dat het voor kindje beter is om in een pleeggezin te gaan wonen. Onze insteek is altijd om te proberen dat je samen met je kindje de toekomst in gaat, maar soms lukt dat niet, hoe verdrietig dat ook is.

Hechting

Hechting is de band tussen moeder en/of vader of een andere belangrijke volwassene en je kind. Dit begint al in de buik en de eerste jaren zijn heel belangrijk voor die band. Wij vinden het daarom belangrijk dat je samen met je kindje bent als wordt uitgezocht of je zelf voor je kindje kan zorgen of niet. Dan kan die moeder-kind band sterker worden, wat belangrijk is voor de ontwikkeling van je kindje.

Het beste voor je kindje is als hij of zij veilig aan jou gehecht is. Dat betekent dat je kindje op je kan rekenen als het bang is of verdrietig, dat je er voor hem of haar kunt zijn als het troost nodig heeft. Bij KIEN kunnen we je hierbij ondersteunen hoe je dat het beste kunt doen. Want als je zelf veel nare dingen hebt meegemaakt of nooit iemand hebt gehad die je troostte als je verdrietig was, kan het knap lastig zijn om dit je kindje te geven.

Het Moeder & Kind huis

KIEN staat in Goutum, een dorpje vlak bij Leeuwarden. Er is een Jumbo vlakbij en op de fiets ben je in een kwartiertje in de stad.

KIEN heeft zes appartementen voor moeders met kinderen. Hierin staat een keukenblokje, maar je kunt er niet koken. Dat gebeurt in de gezamenlijke woonkeuken. Je deelt per twee appartementen een douche en toilet.

KIEN_appartement

KIEN_hartjes_aan_stoel

Wij, Gerwin en Minke, wonen met onze vier kinderen in hetzelfde huis en zijn er dus 24 uur per dag.

Als je denkt, misschien is KIEN wel iets voor mij en mijn kindje, kun je altijd even contact opnemen om een afspraak te maken. Als je een hulpverlener of begeleider hebt, is het handig dat deze mee komt.